Мелина Џајић Ваљевац и Борислав Малиновић, стручњаци пројекта БиХ ЕСАП 2030+ за тематску област хемијска сигурност и бука, учествовали су крајем јуна 2021. године на семинару организованом од стране Технолошког факултета Универзитета у Бања Луци.

Семинар се организује два пута годишње на Технолошком факултету Универзитета у Бања Луци, те обрађују теме које се сматрају континуираном и обавезном едукацијом за савјетнике/це за хемикалије.

Поред уобичајних тема и радионица из области хемијске сигурности, на семинару је овај пут презентован БиХ ЕСАП 2030+ пројекат. Поред тога, представљене су до сада имплементиране активности на реализацији Акционог плана заштите животне средине, област хемијска сигурност, за ниво Босне и Херцеговине (БиХ), Републике Српске (РС), Федерације Босне и Херцеговине (ФБиХ) и Брчко дистрикта БиХ. На овај начин, савјетници/е за хемикалије позвани су да се укључе у процес консултација пројекта БиХ ЕСАП 2030+ исказивањем интереса, те да дају свој допринос у развоју области хемијске сигурности.

Током семинара, највеће интересовања владало је за предвиђене мјере које обухватају правну регулативу у надлежности Министарства вањске трговине и економских односа БиХ. Поменуте мјере односе се на увоз и употребу хемикалија које се могу користити за производњу опојних дрога (прекурсора). Такође, оснивање Центра/центара за контролу тровања, званичног хелп деска при надлежном органу, су неке од тема које су привукле посебну пажњу учесника/ца.

Семинар је успјешно организован, а рекордан број присутних, укупно 151 савјетник/ца за хемикалије из РС, ФБиХ и БД БиХ, говори нам да је избор тема био добар. Један од закључака семинара је да је убудуће потребно поред представника надлежног Министарства здравља и социјалне заштите Владе РС обавезно обезбиједити и учешће Републичке управе за инспекцијске послове РС, а који су били присутни на овом семинару. Тиме ће бити омогућена боља комуникација савјетника за хемикалије из индустрије, надлежног министарства и управе надлежне за надзор у области хемикалија и биоцида”, каза је Борислав Малиновић, БиХ ЕСАП 2030+ стручњак за тематску област хемијска сигурност.

Одржавање наредног семинара, на којем ће бити обрађене неке од тема из области хемијске сигурности, планирано је за јесен 2021. године.