БиХ ЕСАП 2030+ помоћи ће заштити животне средине, пружити алат релевантним тијелима за постизање одрживости животне средине, побољшати здравље грађана и грађанки, те допринијети тежњама БиХ за чланство у ЕУ. Током мјесеца фебруара и марта 2022., представници и представнице власти БиХ подијелили су са нама своје поруке зашто је БиХ ЕСАП 2030+ толико важан за Босну и Херцеговину. Разговарали смо са Надом Љубојевић, вишом сарадницом за заштиту животне средине у Одјељењу за просторно планирање и имовинско-правне послове Брчко дистрикта Босне и Херцеговине (БиХ).

На који начин ће БиХ ЕСАП 2030+ помоћи релевантним бх. институцијама у постизању одрживости животне средине и унапређењу здравља и добробити садашњих и будућих генерација грађана и грађанки у БиХ?

Свака особа има право на живот у здравој и еколошки прихватљивој животној средини и дужност је сваког појединца/ке да заштити и чува животну средину.

Стратегија заштите животне средине и Акциони план 2030+ садрже циљеве и мјере за предстојећи период од 10 година. Реализација мјера зацртаних Акционим планом помоћи ће надлежним институцијама да област заштите животне средине допринесе унапређењу здравља садашњих и будућих генерација у БиХ.

БиХ ЕСАП 2030+ уважити ће односе између родне равноправности, друштвене једнакости и сиромаштва (ГЕСЕП). На који начин ће то да донесе додатне бенефите Стратегији заштите животне средине БиХ?

По први пут код израде стратешких докумената омогућена је интеракција између животне средине и питања које се односе на родну равноправност, друштвену једнакост и сиромаштво у БиХ, па је за очекивати да ће имплементација Стратегије и Акционог плана донијети бенфите овим категоријама друштва.

Нада Љубојевић, виша стручна сарадница, Заштита животне средине у оквиру Одjељења за просторно планирање и имовинско правне послове, Брчко дистрикт Босне и Херцеговине

У досадашњем процесу израде БиХ ЕСАП 2030+ документа одређени су приоритети у погледу циљева и мјера. Који циљеви и мјере су дефинисане као приоритети у Брчко дистрикту БиХ?

Кад су у питању приоритети у погледу циљева и мјера на прво мјесто бих ставила јачање кадровског и институционалног капацитета у области животне средине у Брчко дистрикту БиХ. То је неизоставно, узимајући у обзир да Стратегија заштите животне средине 2030+ садржи 7 тематских цјелина, што поред Одјељења за просторно планирање и имовинско правне послове (као надлежног одјељења за заштиту животне средине) захтијева укљученост и осталих одјељења Владе који су од кључног значаја приликом израде овог документа и реализације мјера који ће се дефинисати Акционим планом. Теме које су у фокусу односе се на управљање отпадом (односно изградња центра за управљање отпадом), управљање водама и заштита вода (односно изградња система за пречишћавања опадних вода), заштита природе, заштита ваздуха – успостављање мониторинга загађења сегмената животне средине, енергетска ефикасност и коришћење обновљивих извора енергије, заштита земљишта, управљање хемикалијама, управљање шумама, као и бука и вибрације у животној средини.
Други приоритет би био израда нових или измјена и допуна постојећих законских и подзаконских аката из области животне средине.

Да ли је свијест грађана и грађанки о животној средини довољно развијена и да ли се примјети напредак када је ријеч о укључивању грађана и грађанки Брчко дистрикта БиХ у околишна питања?

Кад је у питању освијешћеност по питању заштите животне средине, тешко је у овом тренутку одредити ниво освијешћености. Наравно, грађани и грађанке желе здраву и еколошки чисту животну средину, али да би се то десило морамо сви учествовати и дати свој допринос њеном очувању на начин да се поштују закони из области животне средине и да инспекцијске контроле буду ефикасне. Зато треба континуирано промовисати важност очувања животне средине за добробит садашњих и будућих генерација, а то је могуће само уз строго поштовање законских одредби из области животне средине и да свако у свом окружењу и дјелокругу рада доприноси очувању животне средине и то од прешколског узраста, па до најстаријих популација.

БиХ је богата бројним туристичким дестинацијама. Која је Ваша омиљена коју би препоручили нашим читатељима и читатељкама и зашто?

БиХ обилује бројним туристичким дестинацијама, али једна од њих је и град сунца и многих природних, културно-историјских вриједности -Требиње. Географски положај овог града је такав да је само 20 км удаљен од мора. Ту је и Орјен планина и свакако неизоставни крошњасти платани који су стари око 120 година.

Интервју је објављен 11. марта 2022. године на порталу Infobrcko.com.