Министрица за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, Сребренка Голић, учествовала је на трећем састанку Управног одбора БиХ ЕСАП 2030+, пројекта који има за циљ израду Стратегије и Акционог плана заштите животне средине за Републику Српску, Федерацију Босне и Херцеговине и Брчко дистрикт, те у коначници за Босну и Херцеговину. Састанак је окупио представнике Министарства вањске трговине и економских односа БиХ, Федералног министарства околиша и туризма, Владе Брчко дистрикта БиХ – Одјељење  за просторно планирање и имовинско-правне односе, те Шведске амбасаде у БиХ и Делегације Европске уније у БиХ.

БиХ ЕСАП 2030+ ће ојачати оквир за доношење политика из области животне средине у складу са начелима одрживог развоја. Његово усвајање, које је планирано у 2022., сматрат ће се важним кораком за БиХ у усклађивању прописа и процедура са правном стечевином ЕУ, те тиме и напретком на путу за чланство у ЕУ.
Пројекат ће понудити на располагање стратегије и акционе планове за четири нивоа власти Босне и Херцеговине са амбициозним стратешким и тематским циљевима, јасно дефинисаним, договореним и усвојеним мјерама за наредних 10 година, заснованим на принципима циркуларне економије и декарбонизације, што ће да допринесе постизању циљева Европског зеленог плана (ЕУ Греен Деал) за Западни Балкан.

Ради се о веома комплексном и свеобухватном документу о чему говори чињеница да ће обухватити седам ЕУ области политике животне средине и то вода, отпад, биолошка разноликост и очување природе, квалитет ваздуха, климатске промјене и енергетика, хемијска безбједност и бука, управљање ресурсима и управљање животном средином. Неопходно је да се у јавности створи разумијевање да је сектор заштите животне средине изванредан развојни ресурс и да може да допринесе економском развоју, али и свијест да ће питања екологије бити све чешће предуслов за проналазак средстава на међународном финансијском тржишту и од међународних донатора”, рекла је Сребренка Голић, министарица за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

Водитељ пројекта, Бернардас Падегимас, испред Штокхолмског института за животну средину којем је повјерена припрема БиХ ЕСАП 2030+, представио је напредак на пројекту, те остварене резултате у посљедњих годину и пол. До сада су одржана четири циклуса састанака радних група на којима су идентификовани кључни изазови и прецизирани оперативни циљеви за свих седам ЕСАП области. Потврђено је полазно стање и дефинисани оперативни циљеви, те су предложене мјере и одговорне институције за сваки од дефинисаних оперативних циљева у ЕСАП акционом плану. У наредном периоду ће се извршити финансијска евалуација мјера, те ће се приступити приоритизацији циљева и мјера за сваки ниво власти.

Торгнy Свенунгссон, директор Шведске агенције за међународни развој и сарадњу у БиХ и Гиллес Ребаттет, шеф Одјељења за економски развој, инфраструктуру и природне ресурсе при Делегацији Европске уније у БиХ, истакнули су како БиХ ЕСАП 2030+ треба понудити прагматично рјешење за ефикасно управљање питањима животне средине у БиХ, а како би БиХ била у прилици испунити међународне обавезе и напредовати на путу ЕУ интеграција. За побољшање координације Министарства вањске трговине и економских односа БиХ предложена је израда Инструкције која ће дефинисати смјернице за активности координације између овог министарства, ентитета Републике Српске и Федерације БиХ и Брчко дистрикта БиХ, те је у разматрање узето оснивање двије агенције за животну средину, како би се унаприједио систем праћења и извјештавања у области заштите животне средине. Једногласно је подржан приједлог јачања капацитета унутар ресора за животну средину неопходних за имплементацију, праћење и извјештавање ЕСАП мјера.

У изради БиХ ЕСАП 2030+ примијењује се партиципативни приступ, што значи да су у процес укључене све релевантне институције, шира јавност, приватни сектор и организације цивилног друштва, као и релевантни стручњаци из области животне средине. Осим имплементације активности које чине основу пројекта, паралелан је рад на активностима интегрисања питања сполне и друштвене једнакости, те сиромаштва (ГЕСЕП) у стратегије и акционе планове заштите животне средине. Процјена утицаја на животну средину за све четири стратегије и акционе планове се, такође, врши паралелно са израдом ових стратешких докумената и биће доступна широј јавности на увид.