Ученици/-ице три средње школе у Сарајеву (Прве гимназије, Друге гимназије и Треће гимназије) су суђеловали на приказивању БиХ ЕSAP 2030+ филма, а након чега је услиједила и продуктивна дискусија са стручњацима/-кињама из области животне средине.

Догађај се одржао у сарајевском кину Cineplexx, гђе је око стотињак ученика/-ица имало прилику погледати филм на којем смо радили протеклих мјесеци. Ако га до сад нисте погледали, то можете учинити овдје:

Наши панелисти, Мирза Хујић (представник Министарства спољне трговине и економских односа у БиХ), Ирем Силајџић (експертица из области управљања отпадом) и Маја Маретић Тиро (експертица у области управљања животном средином), заједно су одговарали на занимљива питања која су постављали ученици/-ице, њихови професори/-ице и модератор Марио Дрмаћ.

Ученици/-ице су највише били заинтересовани за управљање отпадом, соларне панеле и прилике које могу искористити како би се пријавили на различите пројекте који би им омогућили властиту производњу обновљивих извора енергије за потребе њихових школа, а како би можда на тај начин помогли и хуманитарним организацијама. Експерти/-ице су подијелили и своје мишљење о будућем развоју у области животне средине, а посебно професија које ће бити неопходне у будућности како би помогле очувању БиХ животне средине.