Učenici/-ice tri srednje škole u Sarajevu (Prve gimnazije, Druge gimnazije i Treće gimnazije) su sudjelovali na prikazivanju BiH ESAP 2030+ filma, a nakon čega je uslijedila i produktivna diskusija sa stručnjacima/-kinjama iz oblasti okoliša.

Događaj se održao u sarajevskom kinu Cineplexx, gdje je oko stotinjak učenika/-ica imalo priliku pogledati film na kojem smo radili proteklih mjeseci.

Ako ga do sad niste pogledali, to možete učiniti ovdje:

Naši panelisti, Mirza Hujić (predstavnik Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u BiH), Irem Silajdžić (ekspertica iz oblasti upravljanja otpadom) i Maja Maretić Tiro (ekspertica u oblasti upravljanja okolišem), zajedno su odgovarali na zanimljiva pitanja koja su postavljali učenici/-ice, njihovi profesori/-ice i moderator Mario Drmać.

Učenici/-ice su najviše bili zainteresovani za upravljanje otpadom, solarne panele i prilike koje mogu iskoristiti kako bi se prijavili na različite projekte koji bi im omogućili vlastitu proizvodnju obnovljivih izvora energije za potrebe njihovih škola, a kako bi možda na taj način pomogli i humanitarnim organizacijama. Eksperti/-ice su podijelili i svoje mišljenje o budućem razvoju u oblasti okoliša, a posebno profesija koje će biti neophodne u budućnosti kako bi pomogle očuvanju BiH okoliša.