Четвртак, 15. децембар 2022. године, је историјски дан за Босну и Херцеговину. Сада је потврђено да су одлуку да се Босни и Херцеговини одобри статус кандидата за чланство у ЕУ потврдили лидери земаља чланица ЕУ који су се окупили на самиту у Бриселу.

Прихватање Босне и Херцеговине као земље кандидата представља значајан корак у настојањима земље да постане чланица ЕУ. Сада, као дио процеса кандидатуре, Босна и Херцеговина мора наставити усклађивати своју политику са правном тековином ЕУ. То подразумијева усклађивање политике заштите животне средине и осигуравање да Босна и Херцеговина слиједи исте стандарде као и остале земље чланице и да може у потпуности учествовати у политици заштите животне средине ЕУ. То би такође помогло земљи да побољша свој утицај на животну средину, јер је ЕУ снажно посвећена одрживости, климатској политици и заштити животне средине.

Значајна побољшања су већ на путу. Након скоро три године рада на њеној изради, Босна и Херцеговина је на путу да добије своју прву стратегију и акциони план заштите животне средине. Oвај документ је кључно средство надлежних органа у БиХ за унапређење животне средине и допринос тежњама БиХ за чланством у ЕУ, као и унапређењy здрављa и добробити становништва земље.

Према ријечима стручњака Штокхолмског института за околиш и менаџера пројекта ЕSAP БиХ 2030+ Бернардаса Падегимаса, важна прекретница је чињеница да је ЕУ додијелила БиХ статус земље кандидата: „Ову одлуку поздрављамо као позитиван развој догађаја. Ипак, предстоји најкомпликованији и најинтензивнији процес, што значи да БиХ треба да докаже своје тежње у пракси. Прва стратегија и акциони план за животну средину (БиХ ESAP) послужиће као подршка БиХ на њеном путу ка чланству у ЕУ јер ће, након њеног усвајања, подржати БиХ конкретним мјерама и активностима за унапређење животне средине.”

Од самог почетка процеса креирања документа ЕSAP БиХ, правна тековина ЕУ у области заштите животне средине узетa је као оквир за нову стратегију заштите животне средине, јер је то сет закона, прописа и стандарда које морају да поштују  све државе чланице да би биле дио ЕУ. Дакле, све тематске области ЕSAP-а свеобухватно покривају главне елементе правне тековине ЕУ у области заштите животне средине, а истовремено су усклађене са секторским управљачким структурама које већ постоје у БиХ.

Коначно, постати земља кандидат за чланство у ЕУ је позитиван искорак за БиХ, али исто тако значи да БиХ мора показати снажну посвећеност даљим обавезама и реформама. Штокхолмски институт за животну средину радује се наставку пружања подршке БиХ на овом путу.