Пратећи кораке земаља Европске уније, Босна и Херцеговина је на путу ка унапређењу заштите животне средине, као и  здравља и добробити грађана, а посебно будућих генерација.

Јавна расправа у Дому културе Брчко дистрикта. Фотографија: Енова

Након двије године марљивог рада на Стратегији животне средине, у Брчко дистрикту БиХ и Републици Српској су одржане јавне расправе, како би се уважио глас грађана и дали одговори на питања или недоумице везано за Стратегију, који ће бити од кључне важности за будућност БиХ.

У сриједу, 6. јула 2022. године, године у Дому културе, грађани Брчког су имали прилику да учествују на првој јавној расправи о документу Нацрт стратегије животне средине Брчко дистрикта БиХ 2022.-2032. Представници Владе Брчко дистрикта БиХ и пројектни тим су током догађаја представили процес израде Стратегије, након чега је услиједила прилика за коментаре и расправу.

Јавна расправа у Привредној комори Републике Српске Фотографија: Енова

У Бањој Луци је, 19. јула 2022. године, такође одржана јавна расправа о Нацрту стратегије животне средине Републике Српске за период 2022. – 2032. Представници Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске су учеснике упознали с процесом израде документа, а пројектни тим који чине стручњаци и интересне стране које су активно радиле на овој иницијативи, развили су конструктивну дискусију с присутнима о значају и добробити коју ће донијети примјена овог стратешког документа, служећи као мапа за приближавање БиХ стандардима Европске уније у аспекту заштите животне срединеи осигурања бољег квалитета живота.

Свим грађанима који нису били у могућности да присуствују догађајима, остављена је могућности да накнадно доставе коментаре, те су јавне расправе успјешно закључене с оптимистичним погледом ка наредним корацима у процесу усаглашавања са правном тековином Европске уније и заштите босанско-херцеговачке животне средине.

Федерално министарство околиша и туризма, заједно са Федералним министарством пољопривреде, водопривреде и шумарства, објавило је јавни позив свим заинтересованим за достављање писаних коментара на Стратегију заштите животне средине Федерације БиХ.