БиХ ЕСАП 2030+ помоћи ће заштити животне средине, пружити алат релевантним тијелима за постизање одрживости животне средине, побољшати здравље грађана и грађанки, те допринијети тежњама БиХ за чланство у ЕУ. Током мјесеца фебруара 2022., представници и представнице власти БиХ подијелили су с нама своје поруке зашто је БиХ ЕСАП 2030+ толико важан за Босну и Херцеговину.

Мирза Хујић, помоћник министра, Министарство вањске трговине и економских односа БиХ

Босна и Херцеговина ће наредне године добити по први пут Стратегију и Акциони план заштите животне средине. Зашто до сада није постојала бх. стратегија заштите животне средине и како ће прва стратегија унаприједити питања животне средине?

Овај документ би требао дефинисати стратешки оквир за заштиту животне средине у Босни и Херцеговини. Без јасне визије и идентификовања најважнијих питања није могуће дефинисати конкретне активности и мјере које ће унаприједити животну средину.

У претходном периоду је било неколико безуспјешних покушаја да се развије државна стратегија, али није постојало подршке политичког нивоа. У посљедње вријеме, уз подршку Европске комисије и пријатељске Краљевине Шведске, створиле су се околности и приступило се овом изузетно сложеном процесу.

Узимајући у обзир комплексност теме, будућа стратегија БиХ ЕСАП 2030+ представља један од најизазовнијих пројеката у Босни и Херцеговини у постратном периоду с обзиром на садржај, број институција и експерата/експертица који учествују у цијелом процесу.

На који начин ће БиХ ЕСАП 2030+ помоћи БиХ на путу за приступање ЕУ?

На дугорочној основи, пројекат ће да допринесе унапређењу стања заштите животне средине у Босни и Херцеговини, као и напретку у процесу приближавања Босне и Херцеговине чланству у ЕУ. Европска комисија већ дуги низ година тражи од Босне и Херцеговине да донесе секторски стратешки документ, а што је констатовано у документима са састанака релевантног пододбора за животну средину и Одбора за стабилизацију и придруживање, као и извјештајима Европске комисије.

Усвајање БиХ ЕСАП 2030+ ће се сматрати важним кораком Босне и Херцеговине у испуњавању услова које поставља Европска комисија пред Босну и Херцеговину на свом путу приближавања Европској унији, те олакшати приступ ИПА инструментима помоћи. (ИПА је сет пројеката којим ЕУ финансијском и техничком помоћи подупире реформе у регији проширења).

Недавно је одржан ЦОП26 гдје је наглашена важност борбе против климатских промјена. Који су приоритети и план Босне и Херцеговине у борби против климатских промјена?

Стратешка визија ЕУ је до 2050. године имати климатски неутралну економију у складу са циљем Паришког споразума, да глобално повећање температуре не буде веће од 2°Ц и да се уложе напори да буде мање од 1,5°Ц. Ту су визију земље Западног Балкана на одређени начин преузеле као обавезу усвајањем документа под називом Зелени план за Западни Балкан.

Климатске промјене су препознате као једна од области које покрива БиХ ЕСАП 2030+. Најбољи домаћи експерти/експертице су ангажовани да у сарадњи са колегама/колегиницама из Шведске понуде најбоља рјешења за вријеме које је пред нама.

Овдје је важно споменути и Интегрирани национални енергетски и климатски план (НЕЦП) за Босну и Херцеговину за раздобље од 2021. до 2030. године, који садржи опис планираних политика, мјера и потребних инвестиција за остваривање тих циљева. Остваривање циљева треба описати у оквиру 5 димензија НЕЦП-а који ће истовремено осигурати сигурно снабдијевање енергијом и економски развој:

1. сигурност снабдијевања,
2. енергетско тржиште,
3. енергетска ефикасност,
4. декарбонизација,
5. истраживање, иновативност и конкурентност.

Успркос зависности о фосилним горивима, Босна и Херцеговина је и даље нето извозник електричне енергије, са огромним потенцијалом за раст енергетског сектора. Наша држава је богата природним ресурсима (као што су сунце, вјетар) који би могли осигурати потребну енергију. То Босни и Херцеговини даје предност у глобалној борби против климатских промјена. Босна и Херцеговина би требала што је прије могуће почети са транзицијом на “зелене” енергетске опције.

Вјерујемо да Босна и Херцеговина може извршити ову енергетску транзицију у наредној деценији. Уколико то не учини, доћи ће до негативнијих посљедица по животну средину те, у коначници, до застоја економског раста, што ће утицати на живот сваког грађанина/грађанке Босне и Херцеговине.

Зелени план за Западни Балкан је нова стратегија за раст региона којом се прелази са традиционалног економског модела на одрживу економију у складу са ЕУ Зеленим планом. Можете ли нам рећи нешто више о Зеленом плану и како је она повезана са Босном и Херцеговином и пројектом БиХ ЕСАП БиХ? Који су приоритети Босне и Херцеговине за наредни период у циљу постизања циљева Зеленог плана? Да ли сте задовољни са интеграцијом ЕУ Зеленог плана са принципима БиХ ЕСАП 2030+?

Европски Зелени план скуп је политика и мјера за постизање климатске неутралности ЕУ до 2050. године. Зеленим планом Европска комисија је, између осталог, навела да ће еколошка транзиција за Европу бити у потпуности ефикасна само ако земље у регији подузму ефикасне мјере за енергетску транзицију.

Зелени план за Западни Балкан предвиђен је ЕУ Зеленим планом. Потписивањем Софијске декларације о Зеленој агенди за Западни Балкан, земље регије су се обавезале радити на томе да Европа буде климатски неутрална до 2050. године.

Уз Зелени план налазе се смјернице за њену реализацију, а дефинишу активности у пет кључних подручја која су иста као у ЕУ Зеленом плану:

  • Климатска акција, укључујући декарбонизацију, енергију и мобилност;
  • Циркуларна економија, с посебним нагласком на отпад, рециклирање, одрживу производњу и учинковито кориштење ресурса;
  • Биодиверзитет, која има за циљ заштиту и обнову природних богатстава регије;
  • Борба против онечишћења ваздуха, воде и тла;
  • Одржива рурална подручја и ланци производње хране.

ЕУ ће пружити финансијску и техничку помоћ онима који су највише погођени транзицијом на зелену економију. Европска комисија је обећала за земље Западног Балкана износ од 9 до 14 милијарди еура као помоћ за имплементацију Зеленог плана што потврђује озбиљност и значај ових активности.

Лидери земаља западног Балкана су у октобру 2021. године у мјесту Брдо код Крања усвојили Акциони план за имплементацију Зеленог плана. Имплементација одређених активности из акционог плана се очекују почетком наредне године.

Нова Стратегија и Акциони план заштите животне средине – БиХ ЕСАП 2030+ – у обзир узимају и Зелени план ЕУ и Зелену план за Западни Балкан као кључне документе.

Додатно, Развојни програм Уједињених нација (УНДП) у Босни и Херцеговини почиње са имплементацијом пројекта “Мапа пута за циркуларну економију Босне и Херцеговине”, као првог корака ка интеграцији концепта циркуларне економије на подручју Босне и Херцеговине. Сличан план се припрема и на регионалном нивоу, што је све у складу са напријед наведеним плановима.

Босна и Херцеговина је богата бројним туристичким дестинацијама. Која је Ваша омиљена коју би препоручили нашим читатаоцима и зашто?

Наша земља обилује туристичким богатствима и потенцијалима. Тешко је изводјити одређену дестинацију, јер сваки град, планина, језеро, ријека су лијепи на свој начин. Поручио бих свима да посјете ову земљу и њена богатсва, да се упознају са свим љепотама којим обилује. С обзиром да је зимски период, а ја сам стравствени скијаш, препоручујем одлазак на олимпијске љепотице Бјелашницу, Игман, Требевић и Јахорину, али и остала локална скијалишта.

Интервју је објављен 25. фебруара 2022. године на порталу Klix.ba.