Ученици и професори три средње школе у Тузли (Меша Селимовић, Исмет Мујезиновић и Грађевинско-геодетска школа) окупили су се  29. марта 2030. године на премијери кратког документарног филма о БиХ ЕСАП-у 2030+. Након приказивања филма услиједила је информативна и надахнута дискусија с представницима Министарства просторног уређења и заштите животне средине Тузланског кантона, господином Гораном Мишићем, пројектним стручњаком за квалитет ваздуха, климатске промјене и енергију, проф. Азрудином Хусика и гђом. Џемилом Агић, директорицом НВО Центра за екологију и енергетику у Тузли, која је такођер била чланица пројектне Радне групе за квалитет ваздуха.

Квалитет ваздуха је један од водећих разлога за забринутост у Тузланском кантону. Стога је дискусија била усмјерена на свијест младих људи о штетним ефектима лошег квалитета ваздуха и отровне мјешавине материја које утичу на здравље грађана. Око 60 ученика/ца имало је прилику да од стручног панела добију нова знања о практичним корацима и мјерама које могу да пreдузму на личном нивоу, с циљем смањења даљњег загађења и заштите свог и здравља других. Разговарало се и о иницијативама које покрећу јавни и НВО сектор, као што су помоћ заједници да кроз новчане подстицаје пређе на системе еколошки прихватљивог гријања.

Питање застарјелих наставних планова и програма на универзитетима покренуто је као један од значајних проблема који угрожавају брзу зелену транзицију. Нове идеје и теме не третирају се у школама у оквиру главних, већ факултативних предмета. Проф. Хусика је то нагласио као главни проблем: „На првом мјесту, ми још увијек студентима преносимо знања која су и проузроковала овај проблем. Морамо ставити нагласак на предмете који се баве рјешењима створених проблема. Највећа препрека нашој брзој транзицији на обновљиве изворе енергије је наш недостатак квалификованог особља које се овим изазовима може позабавити на одговарајући начин.“

Током овог догађаја ученицима је дата прилика да искажу своју забринутост и постављају питања за која сматрају да су горућа, као што су највећи изазови који ометају напредак у спровођењу зелене транзиције те прије свега вјероватноћа да БиХ спроведе транзицију. Након дискусије са стручним панелом, ученици и наставници исказали су задовољство због спровођења пројекта БиХ ЕСАП 2030+.

Ако нисте погледали филм, можете то учинити овде: