Učenici i profesori tri srednje škole u Tuzli (Meša Selimović, Ismet Mujezinović i Građevinsko-geodetska škola) okupili su se  29. marta 2030. godine na premijeri kratkog dokumentarnog filma o ESAP-u BiH 2030+. Nakon prikazivanja filma uslijedila je informativna i nadahnuta diskusija s predstavnicima Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Tuzlanskog kantona, gospodinom Goranom Mišićem, projektnim stručnjakom za kvalitet zraka, klimatske promjene i energiju, prof. Azrudinom Husika i gđom. Džemilom Agić, direktoricom NVO Centra za ekologiju i energetiku u Tuzli, koja je također bila članica projektne Radne grupe za kvalitet zraka.

Kvalitet zraka je jedan od vodećih razloga za zabrinutost u Tuzlanskom kantonu. Stoga je diskusija bila usmjerena na svijest mladih ljudi o štetnim efektima lošeg kvaliteta zraka i otrovne mješavine supstanci koje utiču na zdravlje građana. Oko 60 učenika/ca imalo je priliku od stručnog panela dobiju nova znanja o praktičnim koracima i mjerama koje se mogu poduzimati na ličnom nivou, s ciljem smanjenja daljnjeg zagađenja i zaštite svog i zdravlja drugih. Razgovaralo se i o inicijativama koje pokreću javni i NVO sektor, kao što su pomoć zajednici da kroz novčane podsticaje pređe na sisteme ekološki prihvatljivog grijanja.

Pitanje zastarjelih nastavnih planova i programa na univerzitetima pokrenuto je kao jedan od značajnih problema koji ugrožavaju brzu zelenu tranziciju. Nove ideje i teme ne tretiraju se u školama u okviru glavnih, već fakultativnih predmeta. Prof. Husika je to istaknuo kao glavni problem: „Na prvom mjestu, mi još uvijek studentima prenosimo znanja koja su i prouzrokovala ovaj problem. Moramo staviti naglasak na predmete koji se bave rješenjima stvorenih problema. Najveća prepreka našoj brzoj tranziciji na obnovljive izvore energije je naš nedostatak kvalificiranog osoblja koje se ovim izazovima može pozabaviti na odgovarajući način.“

Tokom ovog događaja učenicima je data prilika da iskažu svoju zabrinutost i postavljaju pitanja za koja smatraju da su goruća, kao što su najveći izazovi koji ometaju napredak u provođenju zelene tranzicije, te prije svega vjerovatnoća da će BiH provesti. Nakon diskusije sa stručnim panelom, učenici i nastavnici iskazali su radost zbog provođenja projekta BiH ESAP 2030+.

Ako niste pogledali film, možete to učiniti ovdje: