Седам принципа за постизање поштене транзиције ка ниско-карбонској економији

Аутори: Аарон Аттеридге, Цлаудиа Страмбо
Извјестај
Јуни 2020

Кључне поруке

• Концепт „праведне транзиције“ обухваћа низ питања која покрећу темељна питања о аспектима праведности који се јављају у глобалној транзицији ка нискокарбонској економији, с посебним нагласком на становништво и регије/подручја која тренутно зависе од високих емисија угљика емисије.

• На основу анализе релевантне литературе и проучавања претходних случајева сличних преокрета, овај извјештај представља седам принципа праведне транзиције. Поред тога, извјештај нуди приједлоге како примијенити ове принципе у пракси, тако да се подручја која се суочавају с декарбонизацијом могу припремити за неизбјежну предстојећу промјену, уз кључне инвестиције, реформе политике и инклузивни дијалог.

• Међународној финансијској и техничкој подршци за транзицију треба дати приоритет у регијама/областима са мањим капацитетима, гђе одговорност за емисије у прошлости није била прецизно дефинисана или је више зависна од висококарбонских економских активности.

• Да би се постигли циљеви правичности, принципи би се требали примјењивати ​​паралелно, умјесто селективно. Истовремено, ништа не може оправдати одгађање примјене првог принципа: императив декарбонизације. Свака подршка која кочи напредак регије како се процес декарбонизације у свијету убрзава сама по себи је неправедна. Исто вриједи и за посљедице неконтролисаних климатских промјена.

Извештај прочитајте ОВДЈЕ.