Sedam principa za realizaciju pravedne tranzicije na niskokarbonsku ekonomiju

Autori: Aaron Atteridge, Claudia Strambo
Izvještaj
Juni 2020

Ključne poruke

• Konceptom “pravedne tranzicije” obuhvaćen je čitav niz problema koji otvaraju elementarna pitanja o aspektima pravednosti, a koja se javljaju u globalnom procesu prelaska na niskokarbonsku ekonomiju, a što je posebno naglašeno kod stanovništva i regija/područja koji trenutno zavise od industrija i sektora s visokim emisijama ugljika.

• Na osnovu analize odgovarajuće literature i studija ranijih slučajeva sličnih preokreta, u ovom izvještaju o politici djelovanja predstavljeno je sedam principa pravedne tranzicije. Pored toga, u izvještaju su ponuđeni prijedlozi o načinu provođenja ovih principa u praksi tako da se područja koja se suočavaju sa dekarbonizacijom mogu pripremiti za neizbježnu predstojeću promjenu, s ključnim ulaganjima, reformama politike i inkluzivnim dijalogom.

• Međunarodna finansijska i tehnička podrška za tranziciju treba biti prioritetno usmjerena na regije/područja koja raspolažu manjim kapacitetima, gdje nije precizno utvrđena odgovornost za emisije u prošlosti, ili su u većoj mjeri zavisna od privrednih djelatnosti sa visokim emisijama ugljika.

• Da bi se postigli ciljevi pravednosti, principe treba primjenjivati paralelno umjesto selektivno. Istovremeno, ništa ne može opravdati odlaganje primjene prvog principa: imperativ dekarbonizacije. Svako ddlaganje koje otežava napredak regije dok se proces dekarbonizacije u svijetu ubrzava, sama po sebi je nepravedno. Isto važi i za posljedice nekontrolisanih klimatskih promjena.

Pročitajte izvještaj OVDJE.