Делегација Босне и Херцеговине за област заштите околиша/животне средине у Федерацији БиХ, Републици Српској, Брчко дистрикту БиХ, и Босни и Херцеговини је ове седмице у радној мисији у Штокхолму, гдје се одржава састанак БиХ ЕSAP 2030+ Управног одбора. Финализација израде Стратегије околиша/животне средине се приближава, те су нацрти докумената за Федерацију БиХ, Републику Српску и Брчко дистрикта БиХ тренутно у процедури јавног увида.

Фотографија: Заједничка фотографија представника/-ица делегације из БиХ, Амбасаде Шведске у БиХ, Штокхолмског института за животну средину и Енове

У једној од најчишћих метропола на свијету, Штокхолму, министрице околиша/животне средине за ниво Федерације БиХ и Републике Српске, шеф одјељења за просторно планирање Владе Брчко дистрикта, те представници Министарства сполјне трговине и економских односа БиХ (МСТЕО БиХ) састали су се са представницима Штокхолмског института за животну средину (Stockholm Environment Institute – SEI) на финалном састанку БиХ ESAP 2030+ Управног одбора.

Састанак Управног одбора БиХ ESAP 2030+ успјешно окончан

Манс Нилсон, извршни директор SEI-а, пожелио је добродошлицу делегацији те нагласио како је SEI дугорочно опредијељен да подржи одрживи развој БиХ и Западног Балкана. Честитао је носиоцима пројекта на досада урађеном послу и сјајним резултатима које су постигли.

Фотографија: Министрица Ђапо са представницима Федералног министарства околиша и туризма

Министрица Едита Ђапо, Федерално министарство околиша и туризма, истакла је важност Стратегије и осврнула се на труд који је током двије године уложило више од 600 учесника из јавног, приватног, академског и невладиног сектора. Јавни увид за Федералну стратегију околиша актуелан је до краја јуна, а усвајање се очекује почетком септембра.

Фотографија: Министрица Голић заједно са представницама Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске

Министрица Сребренка Голић, Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, је казала како је процес израде Стратегије био врло изазован, али да јој је велико задовољство што је управо Шведска пружила своју подршку Босни и Херцеговини ка кандидатури за улазак у Европску унију. У контексту климатских промјена, управљања отпадом и осталих области заштите околиша/животне средине, Босна и Херцеговина има простор за учење из добрих пракси које се примјењују у Шведској, али менталитет базиран на развоју и будућности је од круцијалне важности. Јавни увид Стратегије за заштиту животне средине ће трајати до половине аугуста, а јавна расправа ће се одржати 19.07.2022. године.

Фотографија: Представници Владе Брчко дистрикта БиХ

Един Заимовић, шеф Одјељења за просторно планирање и имовинско-правне послове Владе Брчко дистрикта БиХ, се захвалио свим интересним странама на посвећеном приступу те обавијестио присутне да је јавни увид заказан за Стратегије заштите животне средине Брчко дистрикта заказан за 06.07.2022. године.

Фотографија: Представници МСТЕО током састанка

Мирза Хујић, помоћник министра ванјске трговине и економских односа БиХ Сташе Кошарца (МСТЕО БиХ) је казао да се ради о опсежном документу који је резултат рада великог броја учесника и да се нада наставку подршке Шведске у имплементацији мјера Стратегије. Борислав Бојић, савјетник министра г. Сташе Кошарца (МСТЕО БиХ), је истакнуо како је примијењени партиципативни приступ у изради Стратегије био кључан и чињеницу да ће Стратегија заштите околиша/животне средине највише допринијети грађанима и будућим генерацијама.

Ева Гибсон Смедберг, шефица Одјељења за развојну сарадњу Амбасаде Шведске у БиХ, је изразила своје одушевљење постигнутим резултатима и нагласила како овај пројекат може бити добар примјер за припрему стратегије у комплексним срединама као што је БиХ. Потврдила је намјеру Шведске да подржи БиХ у постизању одрживог развоја у будућности. Рената Абдузаимовић, програм менаџерица у Делегацији Европске уније у Босни и Херцеговини, истакла је значај Стратегије за конкретан прогрес БиХ у области заштите жицотне средине, а самим тиме и за напредак Босне и Херцеговине ка чланству Европској унији. Водитељ пројекта, Бернардас Падегимас, се осврнуо на претходне двије године рада на овом важном пројекту за развој Босне и Херцеговине са ријечима: „Много је богатстава у Босни и  Херцеговини, али и много посла који је потребно одрадити“.

Састанак у сједишту Sida-е

Фотографија: Састанак у просторијама Sida-е

Након успјешно одржаног састанка БиХ ЕSAP 2030+ Управног одбора, делегација је посјетила

Шведску међународну агенцију за развојну сарадњу (The Swedish International Development Cooperation Agency –  Sida) како би разговарали о финалним корацима и закључцима на пројекту израде Стратегије заштите околиша/животне средине за Босну и Херцеговину за период 2022.-2032.  Делегацију је дочекала Марие Оттоссон, замјеница генералног директора Sida-е, која је исказала задовољство досадашњим уложеним напорима те истакнула да ће наставити пружати подршку Босни и Херцеговини у даљњим активностима.

Нова сазнања и размјена искустава у Hammarby Sjöstadsverk

Фотографија: Представљање активности Hammarby Sjöstadsverk.

Поред одржаних састанака, делегација БиХ је имала прилику посјетити један од водећих свјетских објеката за истраживање и развој у технологији третмана воде – Hammarby Sjöstadsverk. Присутнима је представљен Smart City Sweden (платформа одрживог управлјанја градовима) као и методе шведског урбаног планирања, укључујући отпад, отпадне воде и енергетску инфра рјешенја  структуру. Осим тога, разговарало се и о циркуларности у паметним градовима као и о потенцијалним предностима и недостацима истог. Учесници су састанак завршишили са много нових информација и сазнанја. Виртуелној тури Smart City Sweden можете приступити путем овог линка, уклјучујући и Hammarby Sjöstadsverk.

Завршетак радне посјете и наредни кораци

Радна мисија је успјешно закључена са снажном мотивацијом за заједничко дјеловање у заштити богатстава широм Босне и Херцеговине и за праћење стопа развијених земља који су лидери у овој сфери.

Министрице околиша/животне средине за ниво Федерације БиХ и Републике Српске, шеф одјељења за просторно планирање Владе Брчко дистрикта, те представници МСТЕО БиХ су се захвалили пореским обвезницима и Шведској те су казали да без њихове подршке не би постигли овакав успјех у креирању свеобухватне Стратегије за заштиту околиша/животне средине Босне и Херцеговине.

У наредном периоду слиједи низ активности како би се пројекат БиХ ESAP 2030+ успјешно окончао. Како је и раније наведено, у току су активности јавног увида (о нацртима Стратегије и нацртима стратешке студије/извјештаја – СПУЖС). По завршетку овог процеса, очекује се усвајање коначног текста Стратегије за Федерацију БиХ, Републике Српске и Брчко дистрикта, као и СПУЖС. Ови документи ће, у кончаници, представљати саставни дио Стратегије заштите околиша/животне средине БиХ.

О пројекту

Пројекат ESAP 2030+ представља одговарајући одговор Амбасаде Шведске у БиХ на молбу за помоћ у изради стратегије околиша/животне средине и акционог плана за цијелу БиХ, са стратегијама и акционим плановима за сва четири нивоа, коју су овој амбасади упутили надлежни органи на нивоу БиХ, Федерације Босне и Херцеговине (ФБиХ), Републике Српске (РС) и Брчко дистрикта Босне и Херцеговине (БД БиХ).

Припрема ESAP-а БиХ 2030+ повјерена је Штокхолмском институту за животну средину (SEI), а усвајањем овог документа, надлежне институције ће добити кључни инструмент за постизање одрживости животне средине и унапређење здравља и добробити садашњих и будућих генерација грађана у цијелој БиХ.

Више информација на: https://esap.ba